• Таблети на ниски цени
  • Аксесоари за таблети

Как се изчислява позицията

10:43, 17 Януари 2013


 

 

Вашият автомобилен GPS приемник приема  точни сигнали за времето, предавани от спътниковата мрежа. Сравнявайки разликите във времето на известната сателитна

позиция и  скоростта на светлината (която е универсална константа), приемникът може да изчисли разстоянието от всеки референтен спътник. Разстоянието измерено от  всеки спътник дава възможност на получателя да определи (чрез изпитан метод- триангулация) точното му местонахождение навсякъде по Земята, с точност до 15 метра или по-малко.

 Сигналите от поне 3 сателита, позволяват на приемника да  изчисли двуизмерна

позицията (географска ширина и дължина), както и следата от хоризонтално движение. Сигналите от най-малко 4 спътника могат да дадат триизмерна позиция (плюс надморска височина). Навигационните GPS създават математическа мрежа между спътниците и радио станциите на земята. След това нанася позицията на автомобила на началното местонахождение. Тази позиция се показва на електронните карти, които предварително са заредени в GPS или на цифрови дискове.

 С установено определяне на позицията за всяко изминало времето, са възможни други изчисления, които след това GPS превръща в информация, която можете да използвате.

 Използване за навигация

 GPS може да показва трафик и  пътническа информация, както и карта на пътна маркировка на точното място на превозното средство. Тя може да изработи  най-добрия начин за изминаване на дестинация,  може да посочи вече изминати  мили и мили оставащи до вашата крайна цел. Неговата информация за трафик, актуализиране на

трафик задръствания, катастрофи и други причини, може да изобрази алтернативни маршрути, за да се улесни вашето пътуване.

 GPS системи може да  покаже  завой по завой на екрана, а също и гласови указания, или и двете. Те могат също да бъдат използвани за контрол на други системи, като климатик, отопление, или стерео системи. Други GPS устройства могат да възпроизвеждат филми на DVD-то, докато автомобилът е паркиран, също и дистанционно отключване на врати на автомобила и дистанционно активиране на клаксона и светлините, или да ви дадат новини и електронна поща.

 Да се научиш как GPS навигационните системи работят не е ядрена физика. Трябват ви някои основни знания смесени с постоянство и интерес,за да проучиш начините как GPS може да ви помогне. За вас GPS е може би най-полезеният инструмент за навигация, след измислянето на  компаса. Така че, давайте напред и започнете да го използвате.

 Не забравяйте обаче, че разумният навигатор не разчита само на  инструмент за навигация. GPS е единствено добър, когато спазвате изискванията за батериите. В случай, че батериите се изчерпят, ще си струва да имате карта и компас под ръка.

 

Кои честоти се използват?

С изключение на някой много ранни устройства, X диапазона (10.525 GHz) е единственият, използван от полицейските радари до средата на 1970-те години. През 1976г. са разработени радари използващи и K диапазона (24.150 GHz), което довежда до разработването на първите радарни детектори, работещи и в двата диапазона (X/K).

Разпространението на радари, използващи Ka вълни започва през 1987г. заедно с появяването на фото радара (34.3 GHz) и след това от радарите Stalker (34.2 - 35.2 GHz) през 1991г. и BEE 36A (33.4-34.4 GHz) през 1992г. Ku е Европейски честотен диапазон с централна честота 13.45 GHz, в който работят полицейски фото радари за работа на малки разстояния и с понижена мощност. Някой фото Ku-band радари са произвеждани от Френският производител Sagem през 1970-те и ранните 1980 години, като няколко все още се използват в провинциалната част на Франция. Друг модел, използващ тази честота е и фото радарът на Seventies-vintage TraffiPax Microspeed 09 Type 5.Този Kuband фото радар не е произвеждан повече от 20 години и малко такива са останали на служба.

Бележка! В България Съветът по националният радиочестотен спектър към Министерския съвет, регламентиращ използването на националния радиочестотен спектър, не е отредил за ползване от МВР този честотен диапазон и, съответно, не съществуват радари, работещи в този честотен диапазон. Защо радар-детекторите се описват като двубандови, трибандови широкобандови и суперширокобандови?

Първите детектори са приемали радиовълни само в X диапазонът. С въвеждането на K диапазона се появява нуждата от детектори, можещи да приемат и двата диапазона (X и K двубандови). Появата на фото радара, работещ в Ka диапазона (34.3 GHz) довежда до появата на „трибандовите” модели детектори, способни да приемат X, K, плюс малка част от Ka диапазонът. Четвъртата категория детектори, наричани „широкобандови”(wideband), и работещи в X, K и "wideband" Ka (34.2 - 35.2 GHz) диапазони, се появяват на пазара като резултат от появата на радарите Stalker. И накрая, в отговор на новото поколение радари BEE 36A, се появиха детектори, наричани „суперширокобандови”( superwideband) , който засичат всички полицейски радари работещи в диапазоните X, K или "superwideband" Ka (33.2- 36.0 GHz).

Какво е "импулсен (pulse)", "моментален (instant on)" или "POP" радар?


Когато се оказа, че радар-детекторите са способни лесно да засичат полицейските радари от голямо разстояние, производителите на радари отговориха с производството на „моментални радари”, наричани неофициално „импулсни”. В този режим излъчвателя на радарът е позициониран и в режим на изчакване, без все още да излъчва. Полицаят изчаква докато целта се приближи и стартира излъчването на радарният излъчвател като радарът измерва скоростта на целта в рамките на секунда-две. В тази ситуация често предупреждението от радарният детектор се оказва или закъсняло или навременно но без да имате възможност за толкова кратко време да промените скоростта на движение.

Импулсните радари придобиват изцяло ново значение през 2003г. В разпространение са нови радари, точно като импулсните от преди, но с едно много важно допълнение - POP™ режим! Тези нови радари са нормални K и Ka диапазонови но въоръжени с този режим се оказват недостижими за радар детекторите, произвеждани през последните 30години. Когато се активира POP™ режимът радара излъчва кратък и силен енергиен импулс, траещ по-малко от 1/15 от секундата като няколко такива импулса са достатъчни за измерването на скоростта на автомобила. Детектори без специално разработено POP™ приемане не могат да реагират на такова кратко излъчване.

Как работят лазерните радари?

Тези радари използват насочени кратки лъчи светлина в невидимият за окото спектър, който достига и се отразява от целта и се връща обратно към радара. Измерването на времезакъснението на лъчите формира скоростта на движение на целта. Предимството на този тип радари е че формират лъч който може да бъде насочен в точно определена точка (на далечина 300 метра може да засече обект с площ по-малко от метър) за разлика от радарите (на далечина 300 метра площта на засичане е от порядъка на 75 метра) като по този начин са единственото възможно решение за измерване на скоростта на точно определен участник в четири лентово движение, например.

Лазерните радари могат да се използват единствено от стационарна позиция и са ефективни на неголеми разстояния, обикновено 180 – 500 метра.« Обратно към блога
 

 
 

Доставка

Доставката на всички артикули се извършва в рамките на 24 часа.

Плащания

Плащането се извършва чрез НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ или БАНКОВ ПРЕВОД

Отстъпки

За покупки над 2 броя има отстъпки, които се определят индивидуално.

Контакти с нас

0889 444 002
0897 82 32 32
0876 82 32 32

© 2012 Evtini-Tableti.com - Онлайн магазин за таблети

Web Design & Advertising by MAXPROGRESS.BG